Перший випуск слухачів магістерської програми "Експертиза та оцінка ювелірних товарів"

      У 2006 році за ініціативи голови Пробірної служби Міністерства фінансів України і кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ в рамках спеціальності "Експертиза товарів та послуг", була спеціально розроблена, магістерська програма "Експертиза та оцінка ювелірних товарів".
   Актуальність цієї програми є очевидною. За роки незалежності нашої держави ювелірна галузь набула динамічного розвитку і стала важливою ланкою економіки. Ювелірна справа в Україні підійшла до тієї стадії свого розвитку, коли підприємства задля досягнення успіху на ринку повинні приділяти увагу не тільки дизайну, а й технологічним процесам їх виготовлення. Сьогодні неможливо виготовляти конкурентоспроможні ювелірні вироби без використання новітніх наукових досліджень та сучасних технологічних засобів. Також дуже важливими залишаються питання контролю за якістю та безпекою товарів, що надходять на споживчий ринок України, вирішення проблем фахової експертизи старовинних предметів зі сплавів дорогоцінних металів тощо.
    У вересні 2007 року було організовано навчання 18-ти працівників Казенних підприємств пробірного контролю з шести регіонів України та двох працівників Київського ювелірного заводу. "Історія розвитку пробірного контролю", "Види фальсифікації ювелірних виробів", "Пробірний контроль", "Експертиза дорогоцінних металів та коштовного каміння", "Художні стилі та дизайн ювелірних виробів" - це ще неповний перелік курсів, що передбачені навчальним планом магістерської програми "Експертиза та оцінка ювелірних виробів". Для більш ґрунтовної підготовки майбутніх магістрів викладачами кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ були підготовлені та видані навчально-методичні посібники: "Пробірний контроль. Експертна оцінка ювелірних виробів". Автори: Артюх Т.М., Шликова О.К., Назимок М.М. та "Діагностика та експертиза дорогоцінних металів та коштовного каміння"; за редакцією Артюх Т.М., Марчук Н.Б., Пірковіч К.А.
    Особливістю навчання цієї групи стала можливість проведення практичних занять безпосередньо на Київському ювелірному заводі та на підприємстві "Ювелірний дім Лабортас і Карпова", де слухачам була надана можливість на практиці застосувати здобуті знання, особисто долучитись до процедур пробірної експертизи ювелірних виробів, взяти участь у створенні ексклюзивних коштовних виробів та ін.
    До державної атестації всі слухачі підійшли добре підготовленими. Державну екзаменаційну комісію найбільше вразила якість та яскравий захист дипломних магістерських робіт слухачів Л.В. Криворучко та Л.О. Животок. Їм було запропоновано навчання в аспірантурі. 
    День 24 грудня 2009 року став урочистою подією у навчанні наших ювелірів. Вручення дипломів відбулося о 14 год. в приміщенні конференц-зали університету за участю голови Пробірної служби Міністерства фінансів України Миколи Михайловича Назимка, проректора з наукової та навчально-методичної діяльності КНТЕУ Наталії Володимирівни Притульської, директора ІВК Катерини Семенівни Шклярук, завідувача кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів Тетяни Миколаївни Артюх. 
    Слова подяки і сподівання на подальшу співпрацю висловили випускники і керівники Пробірної служби Міністерства фінансів України.
Директор Інституту вищої кваліфікації   К.С. Шклярук

Для можливості коментування вам необхідно оформитися на сайті ІВК.