У КНТЕУ проходить ліцензування підвищення кваліфікації фахівців у сфері державних закупівель

  Київський національний торговельно-економічний університет отримав згоду Міністерства освіти і науки України на проведення ліцензування підвищення кваліфікації фахівців у сфері державних закупівель. (Лист МОН України від 15.06.2010 р. № 6/1-1125).     
    Інститут вищої кваліфікації (ІВК), як структурний підрозділ університету, з 2002 року постійно проводить навчання та підвищення кваліфікації фахівців державних закупівель, відповідно до постанови КМУ від 01.06.2002 року № 734 та наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 16.08.2002 р. № 254 "Про організацію навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері державних закупівель"і договору від 11.10.2002 р. № 167/19 між Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України і Київським національним торговельно-економічним університетом (КНТЕУ) "Про співпрацю у сфері навчання спеціалістів з питань здійснення процедури закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти". Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 18.07.2003 р. № 193 "Про вдосконалення роботи з організації навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань здійснення процедури закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти" КНТЕУ визначено базовим закладом освіти для навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів із цих питань.
    У 2005 році університет пройшов етап ліцензування з курсу "Державні закупівлі" і отримав ліцензію Міносвіти України. 
    Протягом цього періоду за програмою семінару "Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні" підвищили кваліфікацію понад 2 тис. фахівців центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій, серед них фахівці: Державного управління справами, Пенсійного фонду України, Головного контрольно-ревізійного управління України, Державного казначейства України, Національного банку України, Держлісгоспу України, Мінвуглепрому України, Міністерства оборони та ін. 
    У 2009 році Міністерство економіки України затвердило університету нові навчальні програми з питань навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері державних закупівель і включило КНТЕУ до реєстру навчальних закладів та навчальних центрів, яким дозволено проводити навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань державних закупівель. 
    Професійна програма з курсу "Державні закупівлі", яка представлена МОН України на ліцензування, включає загальну, функціональну та галузеву складові за 30 темами, що складає 216 год, у т.ч. 58 год - лекції, 14 год - практичні та 144 год самостійні заняття.
    При формуванні професорсько-викладацького складу для навчання за вказаними програмами Інститут вищої кваліфікації залучає провідних науково-педагогічних працівників 24-х кафедр університету, викладачів інших вузів. При цьому, пріоритет надається викладачам-практикам центральних органів виконавчої влади: Міністерства економіки України, Державного казначейства України, Антимонопольного комітету України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Національного банку України, НДІ "Проект реконструкція", національним експертам з питань державних закупівель проекту ЄС, суддям Тритейського суду та фахівцям інших центральних органів виконавчої влади.
    Процес навчання в Інституті постійно удосконалюється, застосовуються нові інтерактивні форми та методи навчання: круглі столи, ділові ігри, дискусії, аналіз контрольних ситуацій тощо. 
    Для забезпечення контролю знань слухачів за програмою "Державні закупівлі в Україні" розроблено білети, тести, запроваджено комп'ютерне тестування.
    Постійно розробляється та оновлюється методичне забезпечення до програм навчання. Враховуються зміни, які відбуваються у законодавчому процесі. При проведенні занять слухачам надаються дидактичні матеріали: методичні матеріали, опорні конспекти лекцій, ситуаційні завдання. Для підготовки навчально-методичних видань Інститут користується поліграфічною базою університету. 
    КНТЕУ розробив і готовий запровадити дистанційне навчання з курсу "Державні закупівлі", що дозволить зробити навчання доступнішим. Для проведення навчання та підвищення кваліфікації в розпорядженні Інституту знаходяться 11 аудиторій, комп'ютерний клас з виходом до мережі Інтернет, методичний кабінет. Слухачі також користуються аудиторіями, розташованими в інших корпусах університету, науковою бібліотекою, що є однією з найбільших університетських бібліотек країни і книжковий фонд якої налічує майже 2 млн. примірників. Практичні заняття проводяться в Центрі навчально-тренінгових фірм. 
    Матеріально-технічна база університету відповідає міжнародним вимогам. Для студентів, слухачів і співробітників створено сприятливі соціально-побутові умови. До їх послуг їдальня, перукарня, магазин, 5 кафе та книжковий магазин. Добре опоряджено територію, є паркова зона. Інститут вищої кваліфікації забезпечує іногородніх слухачів гуртожитком готельного типу з усіма зручностями, розташованим на території університету поряд з навчальним корпусом. 
    Після закінчення семінару в кожній групі проводиться анкетування, результати якого засвідчують актуальність та користь навчання.
    Найбільш вдалими моментами навчання слухачі називають високу організацію навчального процесу; вдалий підбір викладачів; матеріальну й технічну базу університету та Інституту, використання технічних засобів викладачами під час проведення навчання; комп`ютерне тестування, методичний та роздатковий матеріал; проведення тренінгів; методику викладання: пряме спілкування під час занять та наведення конкретних прикладів і моделювання ситуацій; проживання та харчування поряд з місцем навчання; індивідуальні консультації.
    ІВК КНТЕУ приваблює користувачів освітніми послугами, своїм зручним (компактним) розміщенням приміщень для проведення занять, проживання та харчування (час переміщення між корпусами потребує не більше 5 хвилин). 
    За ініціативи ІВК КНТЕУ 26 лютого 2010 року спільно з Міністерством економіки України, Державним казначейством України, Рахунковою палатою України, Антимонопольним комітетом України, Головним контрольно-ревізійним управлінням України, національними експертами з питань державних закупівель організовано та проведено круглий стіл "Державні закупівлі в Україні і світі - сучасний стан та перспективи розвитку".
    Під час проведення круглого столу учасники обговорили проблеми гармонізації механізму державних закупівель України з директорами ЄС, протидії корупції у сфері державних закупівель; ефективності контролю і переходу до електронної системи здійснення державних закупівель; навчання та підвищення кваліфікації фахівців з питань державних закупівель, враховуючи дистанційну форму навчання.
    Учасники круглого столу запропонували Міністерству економіки України створити на базі Київського національного торговельно-економічного університету Центру з розвитку державних закупівель. 
    Враховуючи викладене вище, можна стверджувати, що Київський національний торговельно-економічний університет має всі можливості для впровадження на базі Інституту вищої кваліфікації навчання та підвищення кваліфікації фахівців з питань державних закупівель відповідно до діючих освітніх стандартів, тож має всі підстави для отримання ліцензії. Інститут вищої кваліфікації Київського національного торговельно-економічного університету готовий до проведення ліцензування підвищення кваліфікації фахівців у сфері державних закупівель.

Для можливості коментування вам необхідно оформитися на сайті ІВК.